West Balkán

Milyen találó név ez a szombati budapesti tragédia helyszínén uralkodó állapotokra. Ahogy a Sudden Death zenekar neve is, akinek a gitárosa a színpadon, egyetlen pillanat alatt áramütés miatt halt meg.

A West Balkánban eluralkodó pánikról eszembe jutott, amikor 1991 júliusában Londonban két emelet mélyen a föld alatt a metrót vártam. A Notting Hillre akartam menni. Egyszer csak elkezdett kárálni a hangosbemondó, amiből egyetlen mondatot értettem meg: „Bomb alarm, bomb alarm, everybody get out the station!” Akkoriban ez a mondat jó eséllyel azt jelentette, hogy az IRA jóvoltából perceken belül emberi cafatok fognak repkedni mindenfelé. Míg kint voltam, három helyen robbant bomba, az áldozatok száma a százhoz közelített, eleinte nem is mehettem be a történelmi belvárosba, csak Richmondban, Windsorban, Etonban, és Kingstonban mászkáltam. Életem legnagyobb sportteljesítménye volt az a felfelé sprint, amit a -2 emeletről lefutottam felfelé, először az álló mozgólépcsőn, egy szinttel feljebb szerencsére már felfértem a működőre is, de azon is futottam. Egyébként nem volt pánik, az angolok gyorsan, de fegyelmezetten vonultak kifelé, volt benne gyakorlatuk. A tűzoltók és rendőrök hatalmas apparátussal mentek be a metróállomásra, kb. 10 perc után kijöttek, és az utasok újra bemehettek, bomba nem robbant fel. Soha többé nem mentem Londonban a föld alá.

Meg eszembe jutott a Tilos az Á is, ahol 1993-ban  egy S-Modell koncerten voltam, illetve csak az elején. A pincében iszonyú sok ember, mi a színpadhoz közel álltunk. Ahogy végignéztem a tömegen, az jutott eszembe, ha itt tűz ütne ki mindenki bent égne, mert ez a tömeg azon a szűk lejáraton nem jutna ki. Ez a gondolat annyira belefészkelte magát a fejembe, hogy muszáj volt kimennem, soha többé nem mentem oda le.

A2003-as prágai Metallica koncert is eszembe jutott, ahol a koncert végén, amikor a zenekar pengetőket meg dobverőket dobál a közönségnek, a színpad előtti őrült lökdösődésében hanyatt estem, és csak egyetlen gondolat maradt a fejemben: agyon fognak taposni! Egy pillanattal később legalább tíz kéz rántott fel a földről, senki sem lépett rám. Ja, és végül egy pengetőt is szereztem.

 

Reklámok

3 hozzászólás to “West Balkán”

  1. Hahóóóó, van itt valaki?

  2. Vagyok, épp az űrutazásomat készítem elő! Nem vicc:))))

  3. Értem. Úticél?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: